Giro d’Vino etapp 11: Prosecco

Idag blir det en platt etapp från den mustiga Lambruscon i Modena till Prosecco-land i Venetien. När cyklisterna har spurtat i mål i Asolo så kan de svalka sig med ett glas lokalt producerad prosecco.

Det enkla bubbliga lättdruckna vinet från Veneto görs på en druva som kallas Glera, fram till 2009 så gick även druvan under namnet prosecco, men efter att vinet fått en DOC-klassificiering så bestämde man sig för att byta namn på druvan för att undvika sammanblandning. Idag görs den mesta proseccon enligt charmatmetoden, där druvmusten får jäsa i ståltankar innan den tappas på flaska. Men det finns även prosecco som likt champagne får en andra jäsning på flaska och några tillverkare har återgått till den gamla metoden col fondo där man också jäser vinet en andra gång på flaska men till skillnad från den lite ädlare franska drycken där jästfällningen med en avancerad metod avlägsnas ur flaskan så låter man här jästfällningen vara kvar i flaskan, där av beteckningen ”col fondo” som betyder ungefär ”med botten”.

Jästfällningen ger ett grumligt vin och man kan antingen välja att hälla upp vinet så försiktigt som möjligt för att undvika fällningen eller så skakar man flaskan försiktigt så att fällningen följer med för att ge extra mycket karaktär åt vinet. Har man tur så kan man hitta en utmärkt col fondo-prosseco från Casa Belfi på sitt systembolag. Ett vin som smakar bland annat smakar gula äpplen och aprikos men det har även fått lite bördighet av jästfällningen.

 

1051640.jpg
Hittar du den här på ditt bolag så köp!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s